De klassieke massage, ook wel Zweedse massage genoemd, is één van de meest gebruikte massagevormen. De term Zweedse massage is vooral gangbaar in Nederland en Engelstalige landen, bijzonder genoeg niet in Zweden zelf. Daarbuiten (maar ook wel daarbinnen) wordt de term klassieke massage gebruikt.

Deze massage onderscheidt zich door uit te gaan van de anatomie en de bloedstroomrichting. Door de massage wordt je bloedsomloop gestimuleerd, je ontspant en je bewegingsvrijheid wordt vergroot. De mate van ontspanning kan zo diep zijn dat er een meditatieve staat ontstaat.

De toegenomen doorbloeding heeft de volgende effecten:

  • de opname van voedingsstoffen in de spieren wordt bevorderd
  • de afvalstoffen worden sneller afgevoerd
  • het zenuwstelsel kalmeert
  • het immuunsysteem versterkt

De massage wordt uitgevoerd op de blote huid en er wordt massageolie gebruikt. De olie wordt gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen. De behandeling bestaat uit drukken, wrijven, kneden en fricties, aangevuld met tapotage, dit zijn snelle, ritmische bewegingen met vingers of hand op de huid.

De intensiteit van de massage wordt langzaam opgebouwd. Afhankelijk van de reactie van de huid en het lichaam wordt de massage aangepast. De massagevorm is ontwikkeld volgens een bepaald patroon. Gedurende de behandeling wordt dit patroon aangepast tot een persoonlijke massagevorm. Door deze manier van werken ontstaat een massage met het hoogst haalbare effect.

De klassieke massage techniek gebruik ik bij een massage van nek, schouders en rug. Er is een massage van 30 minuten van nek en schouders en een meer uitgebreide massage van 40 minuten, waar in naast de nek en schouders, ook de rug wordt meegenomen.

logo2.jpg